Białka Tatrzańska – gdzie zjeść?

Karcma u Chramca

Wspaniała atmosfera i szeroki wybór potraw – to cechy, które do Karczmy u Chramca przyciągają turystów. Zjecie tu potrawy regionalne, ale również pizzę (16 kompozycji) i makarony w ciekawych aranżacjach. Zdecydowanie warte spróbowania są robione na miejscu pierogi, a także tradycyjne wyroby: karczek, boczek i kiełbasa. Udając się do restauracji większą grupą, możecie postawić na Korytko Chramca (dla 4 lub 6 osób), które z pewnością zaspokoi Wasz głód, nie obciążając zanadto portfela. Po daniu głównym koniecznie wybierzcie jeden z przepysznych deserów. Odwiedzając restaurację wieczorami, można zjeść przy góralskiej muzyce na żywo.

karczma białka tatrzańska

Góralski Zwyk

Góralski Zwyk to niewielka restauracja przy ul. Środkowej 155, serwująca dania kuchni polskiej i lokalnej. Obiekt mieści się nieopodal stacji narciarskiej na Kotelnicy Białczańskiej. Z wizyty z pewnością będą zadowoleni miłośnicy dużych porcji. W menu znalazły się pozycje takie jak pierogi, placki ziemniaczane, żeberka barbecue, oscypkek z grilla, jak również zupy: rosół, żur i kwaśnica. Popisowe dania szefa kuchni to świeży, pieczony pstrąg podany na czosnkowej grzance oraz wątróbki w sosie z aromatycznych borowików.

restauracja białka centrum

Restauracja Novobilski

Dania, które cieszą nie tylko podniebienie, ale także wzrok. Mistrz sztuki kulinarnej w restauracji Novobilski dba o to, by potrawy były idealne w każdym calu. Większość z nich w niebanalny sposób łączy znamiona kuchni regionalnej z nutą nowoczesności. Z tej fuzji powstały znakomite dania: pstrąg na kamieniu z owczym gzikiem, saltimbocca z chipsami z oscypka czy grillowane kotlety jagnięce z imbirową emulsją. Będąc na urlopie w Białce Tatrzańskiej, trzeba choć raz spróbować tych niecodziennych specjałów. Na miejscu zapytajcie również o lekkie, owocowe desery oraz oryginalne lemoniady!

Karczma Litworowy Staw

Kucharze Litworowego Stawu to specjaliści w dziedzinie regionalnych, góralskich potraw. Składniki, z których są one przyrządzane, karczma pozyskuje z naturalnych upraw. Dzięki temu dania są pełne zdrowe i aromatyczne. W menu: wieprzowina, wołowina i drób, jak również jagnięcina i baranina, zupy, ryby, pierogi, sałaty i dodatki. Ciekawą propozycję w restauracji stanowią zakąski, takie jak rydze smażone na maśle, moskole z bryndzą i masłem czosnkowym czy tatar z trzech gatunków ryb. Przewidziano również kartę dziecięcą oraz wegetariańską. Wśród dań jarskich znajdziecie carpaccio z pieczonego buraka z serem kozim i marynowanym bobem, warzywna lasagne z ricottą, faszerowany bakłażan.

białka tatrzańska jedzenie